preskoči na sadržaj

III. gimnazija Zagreb

Login

Materijali za pripremu Državne mature iz Psihologije
IVANA DELAČ / datum: 9. 4. 2021. 15:12

Na ovoj poveznici možete pronaći materijale za pripremu Državne mature iz Psihologije - ispitni katalog i popis obvezne literature, prezentacije i druge materijale s nastave, poveznice na videolekcije i ispite Državne mature iz prethodnih godina, te druge materijale za učenje.

Materijale je prikupila (i dio izradila) Ivana Delač, prof. psihologije.


[OPŠIRNIJE]Vodič kroz (post)apokalipsu za psihološko preživljavanje - videolekcija i materijali
IVANA DELAČ / datum: 22. 2. 2021. 13:30

Na ovoj poveznici možete pogledati videolekciju koju je izradila profesorica psihologije Ivana Delač, na temu nošenja sa traumatskim događajima i stresom te očuvanja mentalnog zdravlja.

Pandemija je svima nama već skoro godinu dana izvor kontinuiranog stresa, a potresi koji su nas pogodili predstavljaju traumatske događaje koje nitko od nas nije mogao očekivati ni predvidjeti. Cijela 2020. godina mnogima se činila apokaliptičnom, a stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem predviđaju da će 2021. godina donijeti porast psiholoških smetnji u cijeloj populaciji. Doznajte kako zaštititi svoje mentalno zdravlje u ovim (post)apokaliptičnim vremenima, kako se boriti protiv dugotrajnog stresa, kako se oduprijeti strahovima i što više spriječiti negativne psihološke posljedice kod nas i naših bližnjih.

Predavanje uključuje i dodatne materijale za samopomoć i daljnje proučavanje (savjeti za uspješnije nošenje s traumatskim događajima i stresom, kontakt podatke za psihološku podršku i savjete za očuvanje mentalnog zdravlja) koje možete pogledati i na ovoj poveznici.


[OPŠIRNIJE]TJEDAN PSIHOLOGIJE - Istraživanje o mentalnom zdravlju srednjoškolaca u doba pandemije i projekt PsychMe 2
IVANA DELAČ / datum: 19. 2. 2021. 20:10

Svake godine u veljači se diljem Hrvatske obilježava Tjedan psihologije, a ove godine traje od 15. do 21. veljače. Učenici četvrtih razreda koji pohađaju fakultativnu nastavu psihologije za ovu su prigodu pripremili pregled rezultata istraživanja o mentalnom zdravlju srednjoškolaca u doba pandemije, provedenog u sklopu eTwinning projekta "PsychMe2 – Mental health in COVID-19 times". Učenici su ovo istraživanje pripremili i proveli pod mentorstvom profesorice psihologije Ivane Delač, a u njemu je sudjelovalo 184 učenika III. gimnazije koji su ispunili opsežan anketni upitnik o učincima pandemije, potresa i nastave na daljinu na mentalno zdravlje. Rezultate možete vidjeti u dokumentu u prilogu ove objave (klikom na "Opširnije"). Ovo će istraživanje biti polazišna točka za daljnje aktivnosti vezane za očuvanje mentalnog zdravlja u Trećoj.

Također, polaznici fakultativne nastave psihologije su u sklopu eTwinning projekta „PscyhMe 2“ prikupili brojne korisne izvore psihološke podrške koji mogu pomoći u nošenju s izazovima života u doba pandemije. Možete ih pogledati na ovoj poveznici.


[OPŠIRNIJE]TJEDAN PSIHOLOGIJE – projekt "PsychMe" i kampanja "Mind the mind"
Ilija Barišić / datum: 25. 2. 2020. 22:38

U Hrvatskoj se od 17. do 22. veljače obilježavao Tjedan psihologije, a Treća se uključila kroz niz aktivnosti u organizaciji profesorice psihologije Ivane Delač.

U utorak 18. 2. održano je predstavljanje rezultata istraživačkih projekata koje su provele učenice 4. razreda koje pohađaju fakultativnu nastavu psihologije. Istraživanja su provedena u sklopu međunarodnog eTwinning projekta "PsychMe - Healthy minds for happy minds", a  bavila su se smetnjama iz područja mentalnog zdravlja koje doživljavaju naši učenici i učenici drugih škola, te načinima na koje se nose sa stresom i drugim problemima. Tijekom tjedna, u svim trećim razredima održane su radionice kampanje "Mind the mind - To combat the stigma of mental disorders" koju je osmislila Europska federacija udruga studenata psihologije, a provode je studenti psihologije diljem Europe. Cilj je radionica upoznati učenike sa smetnjama mentalnog zdravlja koje su najčešće prisutne u tinejdžerskoj populaciji, te osvijestiti i ukloniti stereotipe i predrasude koji se povezuju s osobama koje boluju od psihičkih poremećaja. Dio ovih zanimljivih i korisnih radionica proveo je i naš bivši učenik Jurica Čižmek, sada student prve godine psihologije.

Više o provedenim aktivnostima možete pročitati ovdje: http://gimnazija-treca-zg.skole.hr/she_mre_a/mentalno_zdravlje?news_hk=6472&news_id=2084&mshow=2459#mod_news

Više fotografije možete pronaći u fotogaleriji: http://gimnazija-treca-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=52

Ivana Delač, prof. psihologije


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju