preskoči na sadržaj

III. gimnazija Zagreb

Login
Izdvojeno

 

  

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Mentalno zdravlje
Vodič kroz (post)apokalipsu za psihološko preživljavanje - videolekcija i materijali
IVANA DELAČ / datum: 22. 2. 2021. 13:30

Na ovoj poveznici možete pogledati videolekciju koju je izradila profesorica psihologije Ivana Delač, na temu nošenja sa traumatskim događajima i stresom te očuvanja mentalnog zdravlja.

Pandemija je svima nama već skoro godinu dana izvor kontinuiranog stresa, a potresi koji su nas pogodili predstavljaju traumatske događaje koje nitko od nas nije mogao očekivati ni predvidjeti. Cijela 2020. godina mnogima se činila apokaliptičnom, a stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem predviđaju da će 2021. godina donijeti porast psiholoških smetnji u cijeloj populaciji. Doznajte kako zaštititi svoje mentalno zdravlje u ovim (post)apokaliptičnim vremenima, kako se boriti protiv dugotrajnog stresa, kako se oduprijeti strahovima i što više spriječiti negativne psihološke posljedice kod nas i naših bližnjih.

Predavanje uključuje i dodatne materijale za samopomoć i daljnje proučavanje (savjeti za uspješnije nošenje s traumatskim događajima i stresom, kontakt podatke za psihološku podršku i savjete za očuvanje mentalnog zdravlja) koje možete pogledati i na ovoj poveznici.


[OPŠIRNIJE]TJEDAN PSIHOLOGIJE - Istraživanje o mentalnom zdravlju srednjoškolaca u doba pandemije i projekt PsychMe 2
IVANA DELAČ / datum: 19. 2. 2021. 20:10

Svake godine u veljači se diljem Hrvatske obilježava Tjedan psihologije, a ove godine traje od 15. do 21. veljače. Učenici četvrtih razreda koji pohađaju fakultativnu nastavu psihologije za ovu su prigodu pripremili pregled rezultata istraživanja o mentalnom zdravlju srednjoškolaca u doba pandemije, provedenog u sklopu eTwinning projekta "PsychMe2 – Mental health in COVID-19 times". Učenici su ovo istraživanje pripremili i proveli pod mentorstvom profesorice psihologije Ivane Delač, a u njemu je sudjelovalo 184 učenika III. gimnazije koji su ispunili opsežan anketni upitnik o učincima pandemije, potresa i nastave na daljinu na mentalno zdravlje. Rezultate možete vidjeti u dokumentu u prilogu ove objave (klikom na "Opširnije"). Ovo će istraživanje biti polazišna točka za daljnje aktivnosti vezane za očuvanje mentalnog zdravlja u Trećoj.

Također, polaznici fakultativne nastave psihologije su u sklopu eTwinning projekta „PscyhMe 2“ prikupili brojne korisne izvore psihološke podrške koji mogu pomoći u nošenju s izazovima života u doba pandemije. Možete ih pogledati na ovoj poveznici.


[OPŠIRNIJE]BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID
IVANA DELAČ / datum: 2. 2. 2021. 16:44

"BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID" je projekt koji ima za cilj pružanje psihološke podrške mladima u Hrvatskoj i očuvanje mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa, a pokrenuli su ga Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora uz partnera Telemach Hrvatska. U sklopu projekta, pokrenute su telefonske linije za besplatno psihološko savjetovanje mladih u svim hrvatskim županijama. Broj telefonske linije za Grad Zagreb je 095 701 8011.

Detaljnije informacije, kao i korisnu brošuru sa savjetima za mlade, možete pronaći u privitku ove vijesti, klikom na "Opširnije".


[OPŠIRNIJE]Telefonska linija za psihološku pomoć maturantima
IVANA DELAČ / datum: 13. 5. 2020. 09:52

Dragi maturanti,

s obzirom da je ovo razdoblje posebno stresno za vas, uz psihološku podršku koju vam putem maila ili Zooma može pružiti školska psihologinja, otvorena je i zasebna telefonska linija za psihološku podršku maturantima iz cijele Hrvatske. Liniju su pokrenuli Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora, a na njoj rade psiholozi s iskustvom rada u srednjoj školi, koji su upoznati s Državnom maturom i stoga vam mogu pružiti specifičnu podršku u nošenju s izvorima stresa vezanim uz maturu. Linija je dostupna svaki dan u tjednu od 8 do 22 sata, na broju 091 551 6951.


[OPŠIRNIJE]Smetnje spavanja - što učiniti?
IVANA DELAČ / datum: 19. 4. 2020. 15:38

Među simptomima stresa, česte su smetnje spavanja. Nesanica može imati nekoliko različitih oblika - otežano uspavljivanje, često buđenje tijekom noći, prerano buđenje, lagan san... U situaciji u kojoj se trenutno nalazimo je povećana vjerojatnost za doživjeti smetnje spavanja, pa je dobro podsjetiti se na savjete kako si u tome možemo pomoći.


[OPŠIRNIJE]Program HZJZ-a za očuvanja mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobe i stresa
IVANA DELAČ / datum: 19. 4. 2020. 15:20

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, u suradnji s drugim institucijama (Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Klinika za psihijatriju Vrapče i Hrvatski liječnički zbor) objavio paket preporuka i savjeta za očuvanje mentalnog zdravlja. Taj paket uključuje sljedeće dokumente (koje možete preuzeti klikom na naziv dokumenta).


[OPŠIRNIJE]Mobilne aplikacije kao saveznik u borbi protiv stresa
IVANA DELAČ / datum: 16. 4. 2020. 08:43

Zadnjih mjesec dana živimo u nekom drugačijem i nepredvidljivom svijetu koji je zasigurno u velikoj većini nas izazvao različite stresne reakcije. Stresno nam je to što ne znamo što će se dogoditi, kako će izgledati budućnost, ali i izdržati svoje ukućane, ne viđati prijatelje, pratiti online nastavu, brinuti o ocjenama i maturi.


[OPŠIRNIJE]Kako se nositi sa situacijom prouzrokovanom pandemijom koronavirusne bolesti? (priručnik)
IVANA DELAČ / datum: 11. 4. 2020. 11:15

Naklada Slap je objavila besplatni .pdf priručnik psihologinje Andreje Bubić s Filozofskog fakulteta u Splitu, koji se bavi psihološkim aspektima trenutne krizne situacije, i donosi korisne savjete za uspješnije nošenje s karantenom i cjelokupnom situacijom. Priručnik je pisan na vrlo razumljiv, jasan način, i olakšava razumijevanje svega što nam se psihološki događa u ovoj situaciji, kao i na koje načine sebi i svojim obiteljima možemo olakšati trenutno stanje.


[OPŠIRNIJE]Savjeti Crvenog križa za obiteljski život u karanteni (+ prijedlozi kućnih igara)
IVANA DELAČ / datum: 11. 4. 2020. 10:00

Hrvatski Crveni križ je objavio brošuru sa savjetima za obiteljski život tijekom karantene, zajedno s prijedlozima obiteljskih kućnih igara.


[OPŠIRNIJE]Kontakt podaci za psihološku podršku (ažurirano)
IVANA DELAČ / datum: 10. 4. 2020. 17:49

Ovdje možete pronaći telefonske brojeve službi za psihološku pomoć koje su na raspolaganju učenicima i roditeljima, za uspješnije nošenje s kriznim periodom u kojem se nalazimo.


[OPŠIRNIJE]Kako si? - online platforma za mlade
IVANA DELAČ / datum: 27. 3. 2020. 12:30

"Kako si" je online platforma koju su pokrenuli 18 studenata psihologije s FFZG-a, polaznici kolegija Psihički poremećaji - etiologija i dijagnostika, pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić. Platforma sadrži korisne i provjerene psihoedukativne sadržaje i savjete za nošenje sa životom u vrijeme COVID-19 epidemije. Kako kažu pokretači: "Crnim vijestima smo odlučili odgovoriti jedinim što možemo u ovom trenutku – svojim entuzijazmom, optimizmom, znanjem i vještinama koje smo stekli u dosadašnjem studiranju."


[OPŠIRNIJE]Kako podržati dijete u nošenju sa strahom od potresa (savjeti za roditelje)
IVANA DELAČ / datum: 27. 3. 2020. 10:31

Stručni tim Odgojnog savjetovališta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta je izradio informativni letak sa savjetima za roditelje o tome kako pomoći djetetu da prevlada strah od potresa.


[OPŠIRNIJE]Obavijest stručne službe
Darka Sudarević / datum: 24. 3. 2020. 13:26

Zdravstvena kriza u kojoj se trenutno nalazimo - epidemija koronavirusa i stanje izolacije povezano s njom - je situacija koja predstavlja dugotrajan izvor stresa. Potres koji je u nedjelju pogodio Zagreb je potpuno drukčija situacija - s obzirom na iznenadnost i nepredvidljivost te potencijalnu opasnost, potres je traumatsko iskustvo za koje treba vremena da se prevlada. Obje ove krizne situacije mogu značajno narušiti mentalno zdravlje kako djece i mladih, tako i odraslih. Zbog toga u Loomen učionici stručne službe (https://loomen3.carnet.hr/course/view.php?id=55) redovito postavljamo (i nastavit ćemo postavljati) savjete za očuvanje mentalnog zdravlja tijekom zdravstvene krize, kao i savjete za uspješno prevladavanje traumatskog iskustva potresa. Ti su savjeti dostupni i na web stranici škole, u dijelu za mentalno zdravlje (http://gimnazija-treca-zg.skole.hr/she_mre_a/mentalno_zdravlje#mod_news) kojem možete pristupiti preko ikone u desnom gornjem dijelu stranice koja izgleda ovako: 

Svi učenici koji osjećaju potrebu za savjetodavnim razgovorom, bilo vezano uz potres, uz izolaciju i nastavu od kuće ili druge probleme, mogu se obratiti školskoj psihologinji mailom na psiholog@3gimnazija.hr (savjetodavni rad se vrši putem video ili audio linka putem aplikacije Zoom, chatom porukama na Loomenu ili e-mailom, kako učenicima najviše odgovara).

Stručna služba III. gimnazije


[OPŠIRNIJE]Aplikacija „Stella“ za promociju i prevenciju mentalnog zdravlja mladih
IVANA DELAČ / datum: 24. 3. 2020. 10:44

Hrvatska udruga za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju izradila je besplatnu interaktivnu mobilnu aplikaciju „Stella“ namijenjenu mladima u dobi od 11 do 18 godina i njihovim roditeljima/skrbnicima. Aplikacija je usmjerena na promociju i prevenciju mentalnog zdravlja mladih i sadrži edukativne materijale o mentalnom zdravlju mladih te tehnike za samopomoć za probleme mentalnog zdravlja, prvenstveno tjeskobu (anksioznost) i depresivnost.


[OPŠIRNIJE]Savjeti Tima za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja
IVANA DELAČ / datum: 23. 3. 2020. 17:54

Tim za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja (koji čine psiholozi iz Društva za psihološku pomoć), objavio je savjete koji mogu pomoći u prevladavanju traumatskog događaja (potresa).


[OPŠIRNIJE]Potres - savjeti za prevladavanje traumatskog iskustva
IVANA DELAČ / datum: 23. 3. 2020. 17:44

Epidemija koronavirusa i stanje izolacije su situacije koje predstavljaju dugotrajan izvor stresa. Potres je potpuno drugačija situacija - s obzirom na iznenadnost i nepredvidljivost te potencijalnu opasnost, potres je traumatsko iskustvo za koje treba vremena da se prevlada. Potpuno je normalno osjećati se uplašeno, zabrinuto, trzati se na svaku naznaku novog podrhtavanja tla, slabo spavati i doživljavati jaku tjeskobu oko mogućnosti novih potresa. 


[OPŠIRNIJE]Kako sačuvati mentalno zdravlje tijekom zdravstvene krize?
IVANA DELAČ / datum: 20. 3. 2020. 10:10

Pročitajte nekoliko savjeta za učenike (koji mogu poslužiti i roditeljima) kako očuvati mentalno zdravlje tijekom zdravstvene krize.


[OPŠIRNIJE]Mentalno zdravlje i izolacija
IVANA DELAČ / datum: 20. 3. 2020. 10:05

Znamo da je mentalno zdravlje jednako važno kao tjelesno zdravlje, kao i da narušeno mentalno zdravlje, primjerice kroz dugotrajnu izloženost većem stresu, itekako može negativno utjecati i na tjelesno zdravlje. U situaciji epidemije u kojoj se nalazimo, od ogromne je važnosti paziti na svoje tjelesno zdravlje, higijenu i izbjegavati bliske kontakte s drugim ljudima – no, podjednako je važno i njegovati svoje mentalno zdravlje, koje se u ovom okolnostima nalazi pred velikim izazovom.


[OPŠIRNIJE]TJEDAN PSIHOLOGIJE - projekt PsychMe i kampanja Mind the mind
IVANA DELAČ / datum: 25. 2. 2020. 09:16

U Hrvatskoj se od 17. do 22. veljače obilježavao Tjedan psihologije, a Treća se uključila kroz niz aktivnosti u organizaciji profesorice psihologije Ivane Delač.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju